Карпов: Напередодні матчу із Зорею точно не буду спати

Поки гравці готуються до першого матчу в чемпіонаті U-19, пресслужба клубу зустрілася зі старшим тренером «Олександрії» Олександром Карповим. Говорили про роботу на новій посаді, підбили підсумки літніх зборів, і дізналися без кого не обходиться практично жоден молодий футболіст.

Олександре Олександровичу, не так давно ви очолили молодіжний склад нашої команди. Як почуваєтеся у новій ролі?

Чесно кажучи, я дуже радий. Коли працював помічником старшого тренера, це була просто робота, яку я люблю. А зараз, очоливши команду, усвідомлюю, яка висока відповідальність лежить на мені. Адже саме від моїх дій, настанов залежить те, наскільки команда зможе показати себе. Скажу чесно, дуже чекаю на першу гру в новій якості. Хвилююсь неймовірно. Напередодні матчу із «Зорею» точно не буду спати. Дякую керівництву клубу, що довірили мені «молодіжку». Для мене це призначення – крок уперед. Я про це давно мріяв і зроблю все можливе, щоб виправдати довіру.

Ці літні збори були найдовшими за останні роки. Чи було щось, що вас здивувало під час літніх зборів?

По-справжньому здивувало те, що майже у кожного молодого футболіста у нас в країні вже є свій агент. Хлопець ще не заграв на повну, не показав себе, а агент вже є, наче він справжня зірка футболу, професіонал. Хоча й агенти бувають різні. Є такі, хто сумлінно ставиться до своєї справи, з якими дійсно приємно вести переговори, а буває навпаки – не виправдовують довіри, намагаючись «нав’язати» завідомо слабкого футболіста і ще сподіваються на продовження співпраці. Другий дивний момент, коли клуби та тренери, проявляючи піклування про свого футболіста — щоб у нього була ігрова практика, щоб він розвивався, з одного боку, рекомендують його, і начебто вже є усна домовленість, а з другого, потім неочікувано з’являється невеличкий нюанс – грошова компенсація. Це виглядає так: «Ми не проти, хай грає, але заплатіть нам». Але платити за гравця, якому лише 16-17 років, який ще не проявив себе, — високий ризик для клубу.

Скільки загалом молодих гравців було на перегляді в «Олександрії» за цей період?

Так відразу і не скажеш… Приблизно 150 футболістів ми передивилися. Хлопці й досі їдуть. Кандидатів було дуже багато. Та й географія широка. Зі всіх куточків України їдуть. Така увага до «Олександрії» приємно здивувала, рівень нашої молодіжної команди в очах інших футбольних клубів явно піднявся. Почали телефонувати та їхати хлопці з «Дніпра-1», з «Динамо», з «Шахтаря». У нас створені хороші умови для футболістів, тому і не дивно, що клуб такий популярний серед юнаків. Тим паче зараз вже не буде клубів U-21, і у молодих виконавців, за умов, якщо вони показуватимуть хороший футбол, з’являється можливість одразу потрапити до основи. Тож, з одного боку, часу, щоб проявити себе стає менше, і ти повинен викладатися тут і зараз, а з іншого — футболіст минає сходинку U-21 і він відразу в головній команді. У будь-якому разі для молодих гравців це дуже і дуже круто. Уявіть собі, Юрій Володимирович телефонує мені та каже: «Необхідно від тебе гравця на таку-то позицію». І молодий футболіст вже тренується з першою командою, поруч із Каспарсом Дуброю, Кирилом Ковальцем, Максимом Третьяковим. Вони ще вчора були недосяжні, їх показували по телевізору, а сьогодні ти поруч із ними разом працюєш. Це безумовно стимулює молодих.

Як ви оцінюєте сьогоднішній склад нашої юнацької команди? Який настрій у футболістів перед першою грою, бо, будемо відвертими, суперник не простий?

На сьогодні склад нашої U-19 чи не найсильніший за останні роки. І це не лише моя думка. Так вважає і Юрій Володимирович (Гура). Хоча переживання перед матчем із «Зорею» є. Через тривалу селекційну роботу у нас залишився короткий період для зіграності й тактики. У «Зорі» з минулого складу залишилося дев’ять гравців, у нас — лише троє. Їм буде простіше входити в гру – вони вже згуртовані, розуміють один одного, відчувають партнера. У нас  було небагато часу, щоб встигнути повністю об’єднати хлопців в єдиний механізм. Але ми гратимемо на результат завдяки індивідуальним якостям гравців.

Дякуємо Олександру Карпову за розмову та бажаємо його тренерському штабу і команді успіхів і  результативних матчів.

Офіційний сайт ФК Олександрія

 16 – загальна кількість переглядів, з них 1 перегляд (и, ів) сьогодні