Суркіс: По футболістах Динамо пропозицій немає

syrkis-iПрезидент «Динамо» Ігор Суркіс поділився думкою про поточну ситуацію в українському футболі.

– Від матчу із «Зорею» залишилися позитивні враження. Це була дуже важлива гра з точки зору турнірної таблиці, обидві команди показали хороший якісний футбол. У першому таймі забити могли обидві команди, але після перерви наші хлопці показали, що, незважаючи на поразку від «Вільярреала» в четвер та не найкращий психологічний стан, змогли налаштуватися на цей поєдинок та віддали на полі всі сили, щоб боротьба за золоті медалі продовжувалася.

– Багато хто каже, що для футболістів «Динамо», які давно не ставали чемпіонами, а деякі взагалі ними ніколи не були, боротьба в чемпіонаті у пріоритеті перед матчами в Лізі Європи. Що ви думаєте про таке твердження?
– Я можу сказати з повною відповідальністю, оскільки знаю ситуацію зсередини. Ми не поділяємо турніри за важливістю – чи то чемпіонат, чи то Кубок, чи то Ліга Європи. Кожен матч у той день, коли він відбувається, для нас найважливіший. Звісно, ми хотіли успішно виступити на цій стадії єврокубка, яка ще не завершилася, і я все одно вірю в команду, вірю, що хлопці боротимуться до кінця. Так, дуже важко, розумію, що в нас мало шансів, але дива бувають, якщо людина, а в даному випадку команда, хоче досягти результату. Після вчорашньої перемоги я впевнений, що вони докладуть всіх зусиль і в четвер заради позитивного для нас підсумку. Як буде – мені важко стверджувати. Але правильно кажуть, що ще вісім місяців тому ми не могли уявити, що ми будемо на цій єврокубковій стадії.

– Так, дійсно, не дуже багато людей вірили, що «Динамо» пройде в групу Ліги чемпіонів. Але команда там грала, набралася досвіду, зараз лідирує в чемпіонаті. Чи вистачить сил?
– Я сподіваюся, що з кожною грою, яку проводять молоді хлопці – ті ж Забарний, Сирота, Попов, Миколенко, Шапаренко, не набагато старший за них Циганков, – вони набираються досвіду, стають сильнішими. Як на мене, у них є перспектива вирости у великих футболістів. А для нас найголовніше, щоб була створена боєздатна команда.

– Луческу як ставиться до цього всього?
– По-перше, він бачить, як команда прогресує. Найголовніше, що хлопці сприймають його вимоги, що дуже важливо, і вірять йому. Навіть якщо дивитися по вчорашній грі – у четвер був єврокубковий матч, потім переліт, психологічний стан не зовсім на рівні… У нас як: якщо команда виграє, то всіх носять на руках, якщо програє, то готові у бруді втопити. Я же вважаю, що справжні вболівальники мають підтримувати свою команду. Як перемоги проходять, так само і поразки. У кожної людини бувають як чорні, так і світлі смуги. Завершився один матч, і дивимося вже на наступний. Не можна довго радіти вчорашній перемозі, оскільки наступний матч буде не менш важким та важливим, оскільки «Рух», який приїде до нас у гості, відчайдушно бореться за виживання. Не можна суперників поділяти на сильних та слабких, адже за кожен матч із будь-яким суперником дають по три очки.

– Погоджуєтеся, що зараз чемпіонат найцікавіший за останні кілька років?
– За інтригою – так. Минулого року ми вели боротьбу за друге місце – теж інтрига була своєрідна (посміхається). Але чемпіон був відомий заздалегідь.

– Але, погодьтеся, за чемпіонство цікавіше боротися…
– Безсумнівно. Ніхто не знає, чим все закінчиться, але набагато приємніше боротися за перше місце. Тим паче, в якому би стані не перебувало «Динамо», ми завжди будемо боротися за найвищі місця. Може виходити, може не виходити, але ми завжди боремося. Ми не маємо права втрачати очки там, де не повинні цього робити. Учора ми могли й не виграти, зіграти внічию, приміром… У «Зорі» дуже хороша команда, з кваліфікованим тренером, який поставив гру цій команді, обіграла «Шахтар». Але ми виглядали вчора гідно й по праву перемогли.

– Якщо подивитися, є інтрига за перше місце, є інтрига в боротьбі за третє місце, за те, хто вилітає, хто потрапляє в єврокубки. Як ви вважаєте, наш чемпіонат росте?
– Хотілось би побільше таких матчів, як із «Шахтарем», із «Зорею».

– Скоро буде «Металіст»… Ярославський уже сказав, що збирається повертатися, і «Металіст» буде грати в Лізі чемпіонів. Як ви до цього ставитеся?
– Я неодноразово казав, що мені шкода, що така людина, як Ярославський, пішов із футболу. Він щиро любив свою команду, він дійсно любив футбол. Так, ми сварилися, сперечалися, з’ясовували стосунки, але він бився за свою команду так само, як і я за свою. Зараз матч «Зоря» – «Динамо» відіграли, й тепер незрозуміло, який поєдинок буде центральним у наступному турі. А раніше як: «Дніпро» проти «Металіста», «Шахтар» із «Динамо», «Шахтар» із «Металістом», «Динамо» з «Карпатами»… Це був чемпіонат європейського рівня. Але багато команд зникли, дехто кинув команди. Ярославський пояснив, чому він змушений був піти, і заперечити йому важко. Але якщо він хоче відродити футбол у Харкові, громадськість має йому всіляко допомагати у цьому. Більше того, скажу відверто, я теж готовий допомогти. Приміром, на стадії формуванні команди навіть своїх футболістів готовий відпустити – в нас багато гравців, і не всі хлопці бувають затребуваними.

– Конкуренції не боїтеся?
– Цього точно не боюся. Він каже, щоб ми береглися, але я так само можу і йому відповісти. У нас були прекрасні ігри у Прем’єр-лізі. Єдине, з чим я можу не погодитися, – це ультиматуми вболівальникам, які, за його словами, мають заповнювати стадіон на кожну гру. Звичайно, він звик, що на футбол ходили по 30 тисяч людей. Але якщо команда буде показувати гру, то людей не потрібно буде насильно заганяти на трибуни – вони самі будуть приходити. Як було раніше.

– Повернемося до внутрішнього чемпіонату. Багато людей кажуть, що найбільша інтрига – чи вдасться Луческу обіграти «Шахтар». Наскільки я розумію, у самого Містера та вас таких планів та відчуття ревності зовсім немає…
– Коли Луческу приходив до «Динамо», перед ним ставилося завдання поставити хорошу якісну гру команді. Щоб вона була конкурентоспроможна в боротьбі за перше місце. Але ніхто не ставив перед Містером завдання виграти золоті медалі за будь-яку ціну чи потрапити до Ліги чемпіонів у перший же сезон. Але він сам настільки амбіційний тренер, що сам перед собою ставить такі завдання та прагне до їхнього виконання. Він професіонал, і мої відносини з ним як у президента та професіонального тренера, який любить футбол, знає, що він у ньому хоче, і як досягати результату. А у «Динамо» лише одні цілі – вигравати золоті нагороди та грати в Лізі чемпіонів. Ну і вигравати Кубок країни. Поки ми у півфіналі турніру, де, до речі, «Шахтаря» вже немає (посміхається).

– Підкололи ви принципового суперника…
– Я не підколов, а сказав так, як є. У півфіналі ми граємо з тією ж самою командою, що вибила «гірників», і може статися все що завгодно. Це футбол. Я же кажу сьогодні, що Луческу вдалося за короткий період зробити те, чого не вдавалося іншим. Нормальні вболівальники це чудово бачать.

– Чи було якесь непорозуміння у Дуелунда з Луческу?
– Не було жодних непорозумінь. Він тренується, як і всі, а випускати його на поле з перших хвилин чи на заміну – це прерогатива головного тренера. Я сьогодні розмовляв із Луческу двічі, і він нічого мені не казав про цю ситуацію.

– Коли повернеться на поле Вербич?
– Думаю, за тиждень буде займатися в загальній групі.

– А Бурда?
– Стосовно Бурди мені важко сказати. Це скоріше треба у лікарів запитувати.

– Наостанок про трансфери, яких взимку практично не було. Той же Луческу неодноразово казав, що у його розпорядженні гідна команда, яка готова виконувати ті завдання, які він ставить перед нею. Що буде влітку?
– Я не хочу забігати наперед. Перед нами стоять завдання, до яких ми рухаємося. Їх я озвучив вам. Говорити про літню трансферну кампанію я не можу. Взимку багато чого залежало від Містера. Селекційна група пропонувала певну кількість футболістів, яких переглядав головний тренер, і прийняв для себе рішення, що якщо робити трансфери, то робити їх влітку. Спокійно, вирішувати по кожному футболісту індивідуально, підходить він команді чи ні, в тому числі по людським якостям. Саме тому про літні трансфери поки я не можу говорити.

Ви кажете, що по наших футболістах можуть бути пропозиції, але на сьогодні таких немає. Не треба дивитися на те, що буде за три-чотири місяці. Тим паче, попереду чемпіонат Європи. Наші гравці викликаються до національної команди, сподіваюся, там їм вдасться проявити себе, і залежно від того будемо дивитися. Зараз ми не можемо казати, хто піде або прийде, зараз потрібно рухатися від матчу до матчу. Після гри з «Вільярреалом» головний тренер прямо в роздягальні сказав, щоб забували цю гру, оскільки попереду в нас важливий матч у чемпіонаті України. Закінчився матч із «Зорею» – впевнений, у роздягальні пролунали слова, що на нас чекає важливий поєдинок у Вільярреалі. Ось так сьогодні відбувається, — сказав Суркіс в інтерв’ю «Циганик Live».

 10 – загальна кількість переглядів, з них 1 перегляд (и, ів) сьогодні