Наставник “Зірки”: Кіровоградське дербі — одне з найцікавіших в Україні

LavrinenkoВ. о. головного тренера «Зірки» Сергій Лавриненко — про останню прес-конференцію, тиск і преміальний фонд.

— Сергію Дмитровичу, я вас іще не бачив таким засмученим, як на останній прес-конференції. Ви ж не поступилися «Іллічівцю»…
— Маріупольці прагнуть повернутися в прем’єр-лігу, тому ретельно вивчають суперників. До цього вони завжди грали першим номером. Натомість проти нас спеціально змінили тактику: діяли від оборони, що забезпечило їм результат. Провели складний поєдинок, а вигуки з трибун вибили з колії. Усі звикли, що забиваємо по чотири-п’ять м’ячів. Ми теж хочемо, проте не завжди вдається. До того ж, приазовці дуже надійно зіграли в захисті, вчасно перебудовувалися. Фахівці (справжні) схвально оцінили гру з обох боків. Однак у Кіровограді такі люди, що навіть коли виграємо в лідера «Геліоса» 4:0, нас критикують. Мовляв, були випадкові голи. Це все накопичилося. Чомусь замість позитиву всі хочуть знайти негативні моменти. Це засмучує, бо наші результати — велика праця. Підопічні зайшли понурими в роздягальню, вони були спустошені. У нас чимало мікротравм, а команді закидають, буцімто гравці ходили полем. Такі розмови настрою не додають. Отож мій коментар був на емоціях. Завжди намагаюся зважено підходити до таких речей, але трішки не втримався. Навіть соромно. Із іншого боку, як чинити, коли щоматчу чуєш лише негатив?

— Цей тиск заважає команді?
— Скажемо так, не додає мотивації. До прикладу, в суботу до нас приїхав президент пан Березкін і заспокоїв хлопців, сказав: «Мені все сподобалося. Молодці! Я бачив, як у вас горіли очі». Відтак гравці подякували Максиму Станіславовичу за підтримку. Думаю, якби забили перший м’яч, матч склався би зовсім по-іншому. Та хочеться отримувати підбадьорення не лише від президента, а й від уболівальників. Тим паче нинішній рік проводимо вдало. Не думаю, що ми заслуговуємо такої критики. Візьмемо приміром «Дніпро»: хіба дніпряни не хотіли обіграти «Сент-Етьєн»? Та вони загнали французів у свій штрафний майданчик, але не перемогли. І хтось їх критикує?

— Вочевидь, один із п’яти результативних ударів у ворота «Авангарду» потрібно було приберегти для «Іллічівця».
— Так часто складається: коли перемагаємо з розгромним рахунком, то потім насилу забиваємо бодай один м’яч. Приклади: виграли в «Тернополя» 6:0, а потім не використовуємо перевагу в Чернігові та програємо «Десні»; перемогли «Геліос» 4:0, а потім заледве забили м’яч «Ниві». Тепер ситуація після 5:1 з краматорцями повторилася. Повірте, обміняв би ці голи на залікові пункти, бо для нас найголовніше — турнірна таблиця.

— Наскільки «Зірка» готова до зустрічі з «Олександрією», зважаючи на витрачені сили й кадрові проблеми?
— Зараз узагалі складний період: на завершення кола припали чотири матчі в чемпіонаті з лідерами та кубковий двобій. Буде складно та цікаво водночас. Тим паче інтрига за провідні місця в першості триває. Тішить, що на домашні матчі приходить чимало глядачів. Цього туру, якщо не помиляюся, на наш поєдинок прийшло майже стільки, скільки в усіх інших разом узятих.

— Якщо сфокусуватися на Кубку: як готуєтеся до протистояння з «Олександрією»?
— Підготовка відбувається, як зав­жди. Не вигадуємо чогось особ­ливого. Прикро, що не зіграє Лупашко. Стосовно інших травмованих: хто буде живий, той і гратиме.

— Спаринг «Олександрії» з «Олімпіком» (5:4) допоможе розгледіти слабкі місця візаві?
— У даному випадку — навряд чи. Вони зіграли тайми різними складами. Думаю, таким чином тренери суперника переглядали, хто заслужив вийти проти нас у середу. Окрім того, олександрійці мають фору, бо перший матч завершився з рахунком 1:1. Отож навіть «сухий» матч їх цілком влаштує.

— Отож перевага на їхньому боці? До того ж, у «жовточорно-зелених» не було такого інтенсивного матчу, як у вас із «Іллічівцем».
— Так. Гадаю, вони матимуть свіжіший вигляд на полі. Плюс у них більше людей у заявці, відтак більший вибір виконавців. Можливо, зважаючи на все, зіграє момент недооцінки. Хоча це малоймовірно в регіональному дербі, навіть попри різницю в лігах. Уже тривалий час оці зустрічі проходять із особливим напруженням. Більше того, на мою думку, наше дербі — одне з найцікавіших в Україні.

— У чемпіонаті проти вас усі грають від оборони. Напевне, тепер матимете змогу нарешті пограти в нормальний футбол.
— Та, відштовхуючись від результату першого матчу, олександрійці також можуть зіграти на контратаках. Так вони діють у прем’єр-лізі. Вони розуміють, що ми зобов’язані атакувати. Водночас у суперника козир — командна швидкість. Думаю, для них зіграти другим номером навіть доречніше.

— Припускаєте, що «Олександрія» берегтиме 0:0?
— У жодному разі! Вони захочуть обіграти нас, аби продовжити успішну серію, котра триває понад 10 років.

— Напередодні зустрічі з «Карпатами» «УФ» опублікував із вами інтерв’ю, і ви пройшли львів’ян. Якщо стисло: ви забобонна людина?
— Ні. Ми можемо говорити все, що завгодно. Утім, усе вирішують футболісти на полі. Звичайно, хочемо пройти далі в боротьбі за Чашу, але все виграти неможливо. Хоча цього потрібно прагнути. Окрім того, сподіваюся, буде додатковий стимул. Президент розуміє, що найближчий матч стоїть осібно, тому, можливо, буде оприлюднений певний преміальний фонд у разі перемоги. Та й матч транслюватиме центральне телебачення.

“Український футбол”

 20 – загальна кількість переглядів, з них 1 перегляд (и, ів) сьогодні