Сафонов: Радий, що «Слуцьк» успішно виступає у чемпіонаті Білорусі

safonovВ умовах епідемії коронавірусу майже у всіх країнах припинилися спортивні змагання. Лише у кількох країнах світу граються футбольні чемпіонати, серед яких є найбільш помітним чемпіонат Білорусі.

На разі у Вищій лізі чемпіонату Білорусі зіграно 7 турів, за наслідками яких лідерство сенсаційно втримує ФК «Слуцьк». То ж з приводу чемпіонату Білорусі і клубу «Слуцьк» портал «Спортивна Кіровоградщина» вирішив поспілкуватися з його колишнім гравцем, вихованцем знам’янського футболу (Кіровоградська область), Олександром Сафоновим. Захисник у січні 2017 року на перегляд до клубу «Слуцьк» з однойменного міста, й у лютому того ж року підписав із білоруським клубом контракт. Сафонов швидко завоював місце в основі клубу, провівши увесь сезон 2017 року – зіграв 32 офіційні матчі, забив три голи (28 матчів у чемпіонаті та 5 – у Кубку Білорусі).

– Слідкуєте за чемпіонатом Білорусі, в якому Вам прийшлося пограти? За яку команду вболіваєте?
– Так, слідкую. Не можна сказати що всі матчі переглядаю, але всі їх результати переглядаю. За кого вболіваю? За ті команди, в яких грають українські футболісти. Найбільше мене цікавлять команди «Динамо» (Брест), ФК «Слуцьк», а також солігорський «Шахтар», який очолює український фахівець Юрій Вернидуб.

– Не здивовані лідерством колишньої команди «Слуцьк»?
– Чесно кажучи, дещо здивований. Перед стартом сезону були різні чутки про фінансові справи клубу, а ось нині команда посідає перше місце. Мені дуже приємно, що «Слуцьк» успішно виступає у чемпіонаті Білорусі. Радий за команду, в якій грають мої знайомі, Юрій Тетеренко і Сергій Чеботаєв.

– Згадайте своє перебування у клубі «Слуцьк».
– Залишилися приємні враження від гри за цю білоруську команду. Взимку 2017 року приїхав на перегляд. У перших спарингах отримав травму. Але по при це клуб підписав зі мною контракт. Не часто таке буває. Мене порадувало гарне відношення клубу щодо мене. Я зміг відновитися від травми і провести повноцінний сезон. Команда тоді не погано виступила – після першого кола посідала четверте місце, а фінішувала на сьомому. У другому колі дещо здали у результатах. У тому складі «Слуцька» також грав Дмитро Юсов, який разом зі мною залишив команду. Інколи з ним спілкуюся. Нині він виступає у складі «Торпедо» (Жодіно). Дмитро набирає форму після відновлення від травми.

– Зі складу «Слуцька» зразка 2017 року, які з Вами грали, залишилося не багато футболістів.
– Так. З тих гравців, що нині грають у «Слуцьку», зі мною грали голкіпер Борис Панкратов, захисник Денис Образов, півзахисник Ігор Бобко та Ілля Брановець, який тоді був третім голкіпером команди. Така селекційна робота клубу. Мало хто з футболістів залишається на 2-3 сезони.

– Який Ваш прогноз на чемпіонат Білорусі? Яка команда стане чемпіоном?
– Солігорський «Шахтар» під керівництвом Юрія Вернидуба…

– А як щодо БАТЕ?
– Після смерті президента і засновника клубу Анатолія Капського у 2018 році у грі БАТЕ спостерігається спад. Я все ж віддаю перевагу «Шахтарю».

Довідка. Олександр Сафонов народився 17 грудня 1991 року. Перший тренер Сергій Віталійович Грінкевич. Грав за “Олександрія-Аметист” (Олександрія), ПФК “Олександрія-2″ Олександрія, “Буревісник” (Петрове), “АФ-П’ятихатська” (Володимирівка). Володар Кубка України серед аматорів 2014 року, срібний призер чемпіонату України серед аматорів 2014 року.

Із зими 2015 по серпень 2016 рік Олександр захищав кольори команди «Черкаський Дніпро» – зіграв 37 офіційних матчів, у яких забив три м’ячі. Далі був “Миколаїв”, у складі якого зіграв сім матчів. У січні 2017 року Олександр Сафонов прибув на перегляд до клубу вищої ліги Білорусі «Слуцьк» з однойменного міста, й у лютому цього ж року підписав із білоруським клубом контракт. Український футболіст швидко завоював місце в основі клубу, зіграв 28 матчів у чемпіонаті Білорусі, проте по закінченні сезону розірвав контракт із клубом.

У грудні 2017 року Олександр Сафонов повернувся в Україну, та невдовзі уклав контракт із командою першої ліги «Волинь» з Луцька. Дебютував Сафонов у новій команді 24 березня 2018 року в матчі з «Нафтовиком-Укрнафта». За луцьку команду зіграв 11 офіційних матчів.

Влітку 2018 року приєднався до команди «Черкащина-Академія» – зіграв 13 офіційних матчів, забив один м’яч. Наприкінці грудня минулого року Олександр Сафонов залишив команду другої ліги «Черкащина-Академія» (Білозірська ОТГ, Черкаська область). Gjnsv був “Кремінь”, який залишив у вересні 2019 року. Олександр встиг зіграти у 17 іграх та забити 5 голів у Першій та Другій лізі за кременчуцьку команду. Взимку Олександр Сафонов перейшов до українського аматорського клубу “ЛНЗ-Лебедин”, який має амбітні цілі. У складі нової команди Сафонов встиг дебютувати на Меморіалі Макарова. Відзначимо, що у складі “ЛНЗ -Лебедин” виступають вихованець знам’янського футболу Ярослав Поплавка і вихованець олександрійського футболу Роман Локтіонов.

Віктор Слюсаренко, портал «Спортивна Кіровоградщина».

 29 – загальна кількість переглядів, з них 1 перегляд (и, ів) сьогодні