Суркіс: Нас не вийде ламати через коліно

syrkis-iПрезидент «Динамо» Ігор Суркіс в ефірі програми «Великий футбол» прокоментував зміни на президентському містку УПЛ і можливість створення єдиного ТБ-пулу в Україні.

– Справа в тому, що багато хто вважає, що якщо прийде іноземець, то у нас багато що зміниться і все відразу стане прекрасним. Наш футбол потрібно знати зсередини. Треба розуміти, що відбувається в нашому футболі. Потрібно, перш за все, розуміти, що наш футбол не працює так, як західний футбол, де кожен матч приносить клубам певні дивіденди, доходи. Від продажу атрибутики, квитків. Ви ж прекрасно розумієте, що наш футбол дотаційний.

Але Томас Грімм – з тих людей, хто реально хотів щось зробити. Намагався, неодноразово зустрічався зі мною. Я йому намагався пояснити специфіку нашого футболу. Йому не вдалося об’єднати всі клуби – це найголовніше. Щоб всі клуби працювали в одному напрямку – на український футбол. За два роки йому не вдалося зібрати власників клубів на жодну нараду. Віталію Данилову, наприклад, вдавалося і це, все-таки, важливий момент. Тому що ті люди, які безпосередньо витрачають гроші, вони можуть прийняти якесь рішення в той момент, коли їх збирають.

Я вважаю, що якщо буде людина з цікавими ідеями та думками, то я, наприклад, на таку нараду прийду. І гадаю, що інші президенти із задоволенням прийдуть на таку нараду, щоб наш футбол став більш цікавим і приносив якийсь прибуток.

Я можу набрати Ріната Леонідовича Ахметова зараз так само, як він може набрати мене. І ми за 5 хвилин про все домовимося, що ми демонстрували не один раз. Але ми тільки не зможемо домовитися, як зіграють наші команди. Тому, якщо будуть хороші ідеї, то ми дуже швидко домовимося.

Єдиний телевізійний пул? Це повинен бути канал, який не залежить ні від Ахметова, ні від Суркіса. Це моя думка і вона, поки, не зміниться. Якщо на футбол працюватиме незалежна структура, то ми легко домовимося. Але через коліно ламати, як намагався зробити Грімм, не вийде. Я думаю, що найближчим часом створити єдиний телевізійний пул не вдасться.

Я вважаю, що Прем’єр-ліга повинна бути хоча б для того, щоб ми мали свій голос, з нами радилися. Щоб хтось з нами розмовляв. Не треба зациклюватися на єдиному пулі, спершу потрібно створити продукт, цікавий для глядачів. Ми говоримо про Грімма, але ж він не починав з єдиного пулу, до речі. Він обіцяв глядачів на трибунах, правильно? Він так упевнено про це говорив, що спершу подумав, що він чарівник. Єдиний пул не впливає на кількість людей на стадіоні. Це різні речі. І він почав говорити, що він зробить так, що почнеться маленький ажіотаж. Погодьтеся, що цього не вийшло.

Коли я приходжу на стадіон «Динамо» і сідаю в маленьку ложу, коли там грає «Олімпік», то, хочу вам сказати, президенту цього клубу немає сенсу навіть витрачати ці маленькі гроші, які навіть не виправдовують витрати, за гру на цьому стадіоні.

Якби першим кроком ми дозволили нашим орендованим футболістам грати у всіх матчах, навіть проти нас, як це прийнято в усьому світі, то, думаю, на цьому етапі наш чемпіонат піднявся б на якісно новий рівень. Але для цього потрібно дозволити грати всім, щоб це не було винятком. Щоб, наприклад, не було такого, що я дозволяю Лєднєву грати проти «Динамо». Я роблю дзеркально все, що робить «Шахтар» в цьому плані. А «Шахтар» дзеркально робить все, що робить «Динамо». Тому, перш за все, потрібно підняти інтерес. А як це зробити – наявністю якісних футболістів. І сьогодні – зобов’язати всі клуби, у яких є футболісти в оренді, щоб вони продовжували виходити на поле навіть проти тих команд, яким належать. Це можуть зробити УПЛ і УАФ, у них є ці важелі. «Динамо» і «Шахтар» диктують правила? Ми нічого такого не робимо, просто говоримо про те, що ми повинні домовитися, щоб наші футболісти могли боротися проти нас так само, як це роблять проти інших команд. Хоча б на якомусь етапі, 2-3 роки, поки чемпіонат не підніметься на новий рівень.

Я бажаю новому президенту, щоб він, перш за все, вийшов з новою і цікавою програмою, а також постарався об’єднати всіх нас в одне ціле, щоб ми працювали на український футбол.

Олександра Шевченко ніколи не бачив і не спілкувався з ним. У разі, не пам’ятаю. Знаю, що він шалено любить футбол, що незалежний і щось хоче зробити для українського футболу. Що стосується Михайла Метревелі, то знаю його не тільки по передачах, які він веде по неділях, а й особисто знайомий, спілкувалися з ним. Він розбирається в футболі. Говорити про те, що я когось підтримаю, я б не став. Перш за все, хочеться подивитися програму. Знову-таки, якщо ця людина якимось чином буде пов’язана з одним або іншим клубом, то у неї нічого не вийде. В такому випадку, він йде на війну, на конфронтацію. А я б хотів, щоб прийшла незалежна людина і працювала на благо українського футболу. Не має значення, яка команда. Щоб чесно працювала і для всіх правила були б однаковими. Чи буде «Динамо» висувати свого кандидата? У нас немає такої кандидатури, ми не будемо нікого висувати.

ФК Динамо Київ

 7 – загальна кількість переглядів, з них 1 перегляд (и, ів) сьогодні