Збірна України зіграла внічию з чемпіоном Європи

ball-poleНі Зінченку, ні Матвієнку не дісталося місце лівого захисника, проте обидва все одно вийшли в старті: Олександр за звичкою для матчів збірної зайняв позицію в середині поля, а Микола – в центрі оборони, де опинився в парі з Кривцовим. Зліва в обороні дебютував у офіційному поєдинку за головну команду країни Миколенко, знову порадувавши досить переконливою грою навіть на такому рівні. Марлосу дісталося місце праворуч у півзахисті, а в іншому все було звично для Андрія Шевченка.

За відсутності Ракіцького якраз Матвієнко взяв на себе обов’язок за перший пас. Почав впевнено, проте потім кудись це все почало пропадати. Правда, і вся наша команда в дебюті стартувала переконливо – без особливого клопоту справляючись із високим пресингом господарів – але потім у діях з’явився сумбур і м’яч в наших ногах вже практично не тримався. І як тільки господарі заволоділи територією, один з найкорисніших гравців своєї команди Вільям Карвалью відразу знайшов зону, з якою відправив м’яч у ворота Пятова: на наше щастя гол скасували через офсайд.

Українцям було важко тримати темп, тому від контролю м’яча при постійному пресингу нашій команді довелося відмовитися. В таких умовах залишалося компактно і надійно тримати оборону, що виходило не завжди: Роналду знайшов дві лазівки в штрафному, щоб перевірити Пятова – в обох випадках голкіпер впорався.

Крім цих моментів згадати що-небудь серйозне в активі господарів дуже важко. Португальці хоч і володіли м’ячем, атакували дуже примітивно: флангові прориви зі спробами прострілити/подати або не знаходили адресатів, або просто блокувалися. У центрі постійно було занадто велике скупчення народу, через що дістатися до володінь гостей виявлялося ще більш проблематично. Залишалося хіба що сподіватися на стандарти і підбори, які наша команда програвала частіше, ніж слід було б.

У другому таймі тиск й інтенсивність з боку господарів тільки зросли. Моменти, а разом з ними і голи, за таким розвитком подій виглядали справою часу. Немов на підтвердження цих слів стався обвідний удар під праву стійку з боку Андре Сілви, однак Пятов у стрибку знову врятував.

Хоча б якась контратакуюча гра у нашої команди була тільки на рівні розмов. Втім, португальці при практично беззастережному контролі ситуацією не знали, що з цим добром робити. Гості не соромилися часом “сідати” у свою штрафну увісьмох, тому як пробитися через таку щільну оборону до Пятова на співбесіду, португальці не мали уявлення.

З наближенням фінального свистка гра все більше нагадувала муки в надії гостей просто відзахищатися. Ніхто не приховує, що багато хто і нічию в Португалії перед стартовим свистком розцінював як успіх. Однак була надія хоча б на якусь активність біля чужих воріт, що після перерви вдалося лише за п’ять хвилин до закінчення основного часу. Але свій єдиний на команду момент за тайм дебютант Мораес ударом метрів з трьох не завершив голом.

З одного боку – гостьова нічия з чинним чемпіоном Європи виглядає досить приємним результатом. З іншого – все-таки залишився осад, що для його досягнення довелося будувати Велику китайську стіну, практично не визираючи з-за її меж у бік воріт Руя Патрісіу. Не таку гру хотілося побачити в атаці. Подивимося, що буде далі: у понеділок вже нам ламати редути суперника.

Цифри та факти

– Віталій Миколенко провів перший офіційний матч за збірну України.
– 17:5 статистика ударів в напрямку воріт і 8:1- у площину.
– 18:2 – статистика кутових.
– на 85 хвилині Україна вперше пробила в площину у воріт.
– Жуніор Мораес дебютував за збірну України.
– це третя поспіль нічия збірної Португалії в офіційних матчах.
– Україна не перемагає в гостях чотири матчі поспіль.
– у понеділок Португалія вдома зіграє з Сербією, а Україна відправиться в гості до Люксембургу.

Португалія – Україна 0:0
Португалія: Руй Патрісіу – Рафаел Геррейру, Рубен Діаш, Пепе, Жоау Канселу – Вілльям Карвалью – Жоау Моутінью (Жоау Маріу 87), Рубен Невеш (Рафа Сілва 63) – Кріштіану Роналду, Андре Сілва (Диегу Соуза 73), Бернарду Сілва
Україна: Андрій Пятов – Віталій Миколенко, Микола Матвієнко, Сергій Кривцов, Олександр Караваєв – Тарас Степаненко – Руслан Малиновський, Олександр Зінченко – Євген Коноплянка (Віталій Буяльський 87), Марлос (Віктор Циганков 67), Роман Яремчук (Жуніор Мораєс 76).
Попередження: Тарас Степаненко 86

# Команда І В Н П М РМ О
1 Люксембург 1 1 0 0 2-1 +1 3
2 Португалія 1 0 1 0 0-0 0 1
3 Україна 1 0 1 0 0-0 0 1
4 Сербія 0 0 0 0 0-0 0 0
5 Литва 1 0 0 1 1-2 -1 0

Використані світлини УЄФА

 18 – загальна кількість переглядів, з них 1 перегляд (и, ів) сьогодні