Рупольдінг 2018. Результати жіночої мас-старту

DThTZFLXcАдреналін! Один суцільний концентрат адреналіну! Ось найбільш точна характеристика того, що відбувалося в заключній гонці п’ятого етапу Кубку світу в Рупольдінгу – жіночому мас-старті.

Перша половина в гонці, як зазвичай відбувається в цій дисципліні, була присвячена тому, щоб відсіяти невдачливих в стрільбі лежачи фаворитів і визначити коло претендентів на подіум. На цей раз в числі невдах потрапили власниці жовтого і червоного бібів лідера Кубку світу і гонок з мас-стартом. Анастасія Кузьміна за два перших рубежі допустила три помилки, а Жюстін Бреза, яка виграла мас-старт в Ансі – чотири, обидві викреслили себе з числа фаворитів.

Зате найбільшою несподіванкою в стані лідерів стала Розанна Кроуфорд, для якої нинішній Рупольдінг став етапом всього її життя. Слідом за першим в кар’єрі подіумом, здобутим в індивідуальній гонці, канадка сьогодні отримала унікальний шанс виграти і першу гонку! Протягом усієї дистанції вона була в компанії претендентів на вищі місця, а після третього рубежу, скориставшись промахом лідируючої Дар’ї Домрачевої, піднялася на перше місце!

Так, на дистанції Кроуфорд програвала, що не дивно з урахуванням імен переслідувачів: Далмайєр, Макаряйнен, Віткова, Домрачева… Але всі власниці гучних біатлонних прізвищ промахувалися, причому – що важливо – ще й на останньому рубежі, який визначає розстановку. А ось «сіра мишка» з Канади виявилася єдиною з учасниць гонки, хто не заходив на штрафне коло! Причому, Розанна всі три гонки в Рупольдінгу провела без штрафу. І на останнє коло вона пішла беззаперечним лідером, маючи 16-22 секунд в запасі над групою переслідувачів: Веронікою Витковою, Кайсою Макаряйнен, Лаурою Далмайєр.

Спочатку здавалося, що Кроуфорд легко принесе першу жіночу перемогу для Канади за останні 20 років – за два кілометри до фінішу вона довела свою перевагу до 20-ти секунд! Але в самому довгому підйомі сили залишили лідера – суперниці почали активно накочувати Розанну, і цей гандикап був ліквідований буквально за кілометр! Як тільки Лаура і Кайса послідовно обійшли сенсаційного лідера, стало ясно, що розіграш першого місця пройде без Кроуфорд. Вона спробувала вчепитися хоча б за Віткову, але і лідеру чеської збірної боротьбу за бронзу програла. Ось така канадська казка з нещасливим кінцем.

Але і Лаура Далмайєр, що стала локомотивом погоні, не зуміла піднести подарунок переповненим домашнім трибунам. Досвідчена Кайса Макаряйнен тактично бездоганно провела заключне коло і, вперше вийшовши вперед за пару сотень метрів до фінішу, довела справу до перемоги, навіть не дивлячись на кращі лижі німкені. А знесилена, скоріше від розчарування, Лаура ще довго не могла піднятися після фінішу, обіймаючи нещасливий для себе рупольдінгський сніг – як і два роки тому в протистоянні з Оленою Підгрушною, сьогодні знайшовся сильніший фінішер.

Українська збірна сьогодні представила чотири учасниці. Але ця гонка ще раз підтвердила, що команда знаходиться в функціональному спаді. І залишається лише сподіватися, що явище це – заплановане на шляху до Олімпіади. Кращий результат і по чистій швидкості, і в гонці в цілому, показала Віта Семеренко, яка отримувала тут відпочинок під час індивідуальної гонки. Навіть два кола штрафу не завадили Віті фінішувати в десятці найсильніших.

Анастасія Меркушина та Валя Семеренко були точнішими, лише по разу заїжджаючи на додаткові 150 метрів – від Віти вони відстали не набагато – чотири і вісім секунд відповідно, закінчивши мас-старт 12-ю і 13-ю. У Юлії Джими, що має два промахи, 18-й результат.

За результатами Рупольдінгу відбулася чергова зміна лідера в загальному заліку Кубку світу: Кайса Макаряйнен обійшла Анастасію Кузьміну, яка провалила цей старт (23-е місце) і тепер випереджає словацьку біатлоністку на 19 балів. На третю сходинку піднялася італійка Доротея Вірер. Як і раніше в десятці найсильніших дві українки, хоча сьогодні Юлія Джима і Віта Семеренко втратили по дві позиції, пропустивши вперед Далмайєр і Віткову, і зараз в тоталі йдуть восьмою і дев’ятою. Валя Семеренко продовжує займати 12-е місце, а сьогоднішня іменинниця Настя Меркушина зробила собі подарунок у вигляді підйому на вище поки в кар’єрі 27-е місце.

Непривітний (за винятком однієї індивідуальної гонки) в нинішньому сезоні для нас Рупольдінг вичерпав свою змагальну програму. Можна видихнути. Попереду – шостий етап Кубку світу в Антхольці, який почнеться в найближчий четвер жіночим спринтом.

Масс-старт. Жінки
1.  Кайса Макаряйнен (1+0+0+1) 34:05.6
2.  Лаура Далмайєр (1+0+0+1) +0.8
3.  Вероніка Віткова (1+0+1+0) +4.6

10.  Віта Семеренко (1+1+0+0) +45.7
12.  Анастасія Меркушина (0+1+0+0) +49.9
13.  Валя Семеренко (1+0+0+0) +53.4
18.  Юлія Джима (1+0+1+0) +1:15.3

 8 – загальна кількість переглядів, з них 1 перегляд (и, ів) сьогодні