Суддівський аналіз матчу “Шахтар” – “Олександрія” від Мирослава Ступара

Shah-Ol“Олександрія” вперше в історії здобула перемогу над “Шахтарем”. Команда Володимира Шарана тріумфувала у Харкові. Видовищна гра, гостра інтрига, непрогнозований результат. А доповнило цей спектр футбольного вечора якісне суддівство від Миколи Балакіна. Коментує Мирослав Ступар.

– “Олександрія” налаштувалася на серйозний бій, а “Шахтарю” уже звично для цього сезону не вистачало спортивної агресії. Протягом матчу донеччани так і не застосували ніякої зброї зі свого арсеналу, що відіграло роль і для арбітра Балакіна.

Протягом першого тайму “Шахтар” жодного разу не сфолив – не було жодного штрафного удару. Це той показник, який свідчить про неспроможність команди переламати хід гри. Після перерви “Шахтар” більше атакував, але гострої небезпеки воротам “Олександрії” не створив. Усе це сприяло арбітрові. Перед Балакіним не поставало складних завдань, – сказав експерт.

– Те, що від Миколи вимагалося, він зробив добре. Одного разу застосував принцип переваги, показавши відкладену жовту карточку Довгому. Вдало застосовував і превентивні методи. Запитання є хіба що стосовно жовтої карточки Полярусу. Артема Фред затримав руками, а арбітр попередження виніс обом гравцям. З тієї картинки, яку подало телебачення, вияснити причини жовтої карточки для Поляруса не вдалося.

Паньківу жовта карточка, – продовжив Мирослав Іванович, – була продемонстрована за спробу недоречної дискусії. Бентежить те, що Балакін в цьому епізоді проявив зверхність і зайву строгість. Це не личить арбітрові; арбітр не повинен напружувати ситуацію, загострювати її своєю зверхньою рішучістю. Тим паче, коли гра цього не вимагає.

В цілому, за весь матч кожна з команд заробила по дев’ять фолів. Це дуже добрий показник для суддівства. Наприкінці поєдинку були дрібні помарки (відібраний від “Олександрії” кутовий, несправедливий офсайд Бернарда), але враження від арбітражу вони не зіпсували, – резюмував екс-арбітр ФІФА.

UA-футбол

 11 – загальна кількість переглядів, з них 1 перегляд (и, ів) сьогодні