Віктор Слюсаренко про спортивні змагання у Знам’янському районі в перше півріччя 2017 року

img_0797Одним з важливих напрямків роботи органів місцевого самоврядування та виконавчої влади є сприяння розвитку фізичної культури і спорту. Виконувати це завдання за умов постійної нестачі коштів навіть на вирішення найнагальніших соціальних проблем, звичайно, непросто. Проте, як свідчить досвід, пропаганда здорового способу життя, залучення сільських громад, зокрема дітей і молоді, до занять фізкультурою і спортом, змістовного дозвілля є надзвичайно корисною і потрібною справою. Це дієвий засіб відволікти підростаюче покоління від небажаного впливу вулиці, кафе, барів; від надмірної прив’язаності до комп’ютерів та задіяти його фізичну активність на користь громаді. У кінцевому результаті спорт – це здоров’я нації, а значить – її майбутнє. Саме про те, як дбають про розвиток спорту на селі наша розмова з головним спеціалістом відділу освіти, молоді та спорту РДА Віктором Слюсаренком.

– На мою думку, з початку нинішнього року спортивні змагання підняті на вищий рівень. Наприклад, першість району з футзалу у попередні роки проводився у 2-3 дні, то цієї зими вдалося залучити 9 команд і відбулися у двохмісячний термін. Загалом на районному рівні у перше півріччя 2017 року проведено 26 змагань. Слід розуміти, що одне змагання триває до п’яти місяців, а може за один день пройти пару змагань. Також спортсмени нашого району взяли участь у 22 обласних турнірах. Велоспортсмени клубу «Рос-Агро» (с.Мошорине) на Всеукраїнському рівні взяли участь у 17 змаганнях, і з усіх привезли вагомі нагороди. Хотілось би відзначити, що в аналізі всіх видів змагань саме велоспорт дає найкращі результати. Під керівництвом тренера Вадима Киви та за фінансової підтримки виконавчого директора ТОВ «Рос-Агро» П.В.Гетьманця велоспортсмени з Мошориного мали можливість взяти участь у Всеукраїнських змаганнях. Софія та Олександр Шевченки відібрані до збірної України.
Також хотілось би подякувати тренерам усіх видів спорту, адже вони виконують посильну роботу щодо залучення молоді до спорту.

– Чи покращуються спортивні споруди?
– Так, за останній період зроблено досить багато. В цьому році за кошти Дмитрівської сільської ради завершено реконструкцію стадіону зі штучним покриттям, вартість – 1 мільйон 478 тисяч 800 гривень. Завершується аналогічна реконструкція у селі Мошориному, за фінансування ТОВ «Рос-Агро». У планах також завершення реконструкції спортивного стадіону при школі у селі Цибулеве. За підтримки народного депутата Олеся Довгого плануємо реконструкцію спортивного залу у селі Богданівка.

– Чим можете порадувати читачів?
– У цьому році проводиться 37-а районна Спартакіада: пройшли змагання з настільного тенісу, волейболу, баскетболу, шашок, шахів. Нині проходить Відкритий Чемпіонат району з футболу, який за словами спеціалістів, по рівню протистоянь ні чим не поступається обласному. Так, зокрема, цікава річ: кращий бомбардир Чемпіонату області Антон Оганесов (забив аж 24 м’ячі) теж грає у нашому Чемпіонаті. У Чемпіонаті району він зумів забити лише шість м’ячів, що говорить про конкуренцію команд. До речі, цього сезону Чемпіонат району є Відкритим. Окрім шести команд з сіл району у нас грають дві команди зі Знам’янки, одна з Олександрівського району та команда «Дніпро» з Черкаської області. Запитаєте чому ці команди виступають у нас? Річ у тім, що у Знам’янці, Олександрівському і Чигиринському районах не проводять регулярні Чемпіонати з футболу, а добротні команди на тих територіях є. Тож вирішили збільшити конкуренцію та рівень Чемпіонату нашого району залученням цих команд. Дякую цим колективам за участь у Відкритому Чемпіонаті Знам’янського району. Рівень Чемпіонату підняли також футболісти, які раніше грали у професійних клубах. Приємно, що один з головних бомбардирів Чемпіонату Ярослав Поплавка знайшов собі професійну команду: він підписав контракт з друголіговим СК «Дніпро-1», у складі якого вже встиг забити три м’ячі та зробили три результативні передачі у чотирьох офіційних матчах.
Також у районі започаткована стипендія за високі спортивні досягнення, яка призначається кращим спортсменам та фахівцям у галузі фізичної культури та спорту, які є жителями району або вихованцями районної комплексної дитячо-юнацької спортивної школи, що представляють наш район у спортивних змаганнях різних рівнів, з метою стимулювання їх до успішних виступів на спортивній арені, відзначення особистого вагомого внеску в розвиток фізичної культури і спорту в районі.

– Чи плануєте відкривати нові спортивні секції?
– На жаль, кілька років тому зникла секція з баскетболу. Але цей вид спорту залишається на теренах нашого району у серцях спортсменів. Це красномовно засвідчує участь наших спортсменів на обласних змагань. Але навіть за відсутності відділень з баскетболу наші спортсмени показують гарні результати. А якби у них була повноцінна підготовка, то результати покращилися б. На обласних іграх з баскетболу серед жінок баскетболістки з Богданівки (граючий капітан Катерина Довженко), захищаючи честь району, здобули перемогу. На шляху до перемоги у цих змаганнях наші спортсменки здолали суперниць, зокрема, з Новомиргороду та Долинської, де баскетбол є одним з провідних їх видів спорту. Є потенціал у баскетболістів району і його варто розвивати. То ж планується вже цього року у Богданівці відкрити баскетбольну секцію, у якій будуть займатися юнаки та дівчата. Також є плани щодо розвитку інших видів спорту.

– Кому б подякували за розвиток спорту в районі?
– Спорт тримається та розвивається завдяки людям, які на всі сто відсотків «живуть» ним. Це Є.М.Бандурка, Т.Л.Барвінок, В.В.Воровський, А.С.Головатенко, О.В.Довженко, В.А.Дьячков, С.І.Жуган, В.М.Кива, О.С.Колюка, О.І.Лісовий, В.А.Солдатенко, С.П.Яцук та інші. Дякую їм за розвиток спорту у нашому районі. Також, користуючись нагодою висловлюю слова вдячності всім меценатам, керівництву району та сільським головам за підтримку спортивного руху.

– Де можна детальніше ознайомитися про досягнення наших спортсменів?
– Інформація про досягнення розміщується на офіційному сайті райдержадміністрації, у газеті «Сільське життя» та кількох обласних газетах. Також про перебіг Чемпіонату району з футболу користувачі мережі Інтернет можуть можливість почитати на сайті ФК «Буревісник» та порталі «Спортивна Кіровоградщина». Задля покращення висвітлення інформації про спортивні та освітні заходи у нашому районі створено новий офіційний сайт відділу освіти, молоді та спорту РДА oms.zn.kr-admin.gov.ua. Для любителів спорту на цьому електронному ресурсі є розділ «Спорт», у якому є новини спорту, корисна документація у електронній формі та календар заходів (перелік проведених районних спортивних заходів, запланованих заходів і перелік спортивних заходів обласного та всеукраїнського рівнів). Також зі спортивними досягненнями вихованців Знам’янської районної КДЮСШ можна ознайомитися на сайт школи sport.rmkzn.com.ua.

Катерина Матко, газета «Сільське життя».

 10 – загальна кількість переглядів, з них 1 перегляд (и, ів) сьогодні