Директор спортивних споруд КСК “Ніка”: Вивчається питання заміни електронного табло

fc-olexДиректор спортивних споруд КСК “Ніка” Олександр Сакара дав інтерв’ю клубній прес-службі.

-Як давно Ви працюєте керівником КСК «Ніка»?
-В жовтні 2007 року посаду директора спортивних споруд мені запропонував колишній президент ПФК «Олександрія» М.М.Лавренко. Я погодився на цю пропозицію.

-Як іде підготовка до кожного матчу?
-Вболівальники, що приходять на матч, бачать вже готовий продукт плідної праці кожної служби. Ми всі зацікавлені щоб матч пройшов добре, а футболісти показали гарну гру на хорошому полі. Для газону футбольного поля, хоч він і спортивний, кожна гра це жорсткий стрес. Тому підготовка до наступного матчу починається на наступний день по закінченню попередньої гри. Прибираються трибуни та прилегла територія. Для того щоб поле гарно виглядало та відповідало вимогам команди, проводимо розущільненння, вирівнювання та підсів. За день до матчу газон скошуємо до рівня 45 мм, а в день гри до 35мм. До речі, щоб скошувати траву до такого рівня, нам довелося замовляти циліндричну косилку в Голландії. Потім розмічаємо поле згідно вимогам регламенту. Крім цього проводиться перевірка та оформлення акту на предмет готовності спортивної споруди до проведення матчу. А це і електропостачання, освітлення, сантехнічні умови, пожежна безпека, конструктивні елементи і т.д. на основі цього акту делегат матчу надає дозвіл на проведення матчу.

-Які роботи проводяться в міжсезоння?
-Все починається з ремонту поля. Дернування та підсів тих ділянок поля, які зазнали ушкоджень. Проводимо розущільнення та вирівнювання поля за допомогою вертидрейна, – це спеціальний агрегат, який ми замовляли також закордоном, в Німеччині. Слід відмітити, що завдяки розумінню керівництва, ми маємо весь перелік машин та механізмів, які дозволяють підтримувати поля в гарному стані, а цим повірте мені, може похвалитися не кожен клуб Прем’єр – Ліги, не кажучи про інші команди. Потім чистимо дернину від повсті, в якій можуть з’являтися хвороби, та яка заважає вільному обміну повітря в кореневій системі рослин. Проводимо профілактичну обробку від захворювань та шкідників. Для поліпшення дренування та структури ґрунту здійснюємо піскування, вносячи тонким шаром 80 тон спеціально посіяного та промитого піску. Завдяки добросовісній роботі наших працівників, які щоденно обслуговують футбольні поля, ми жодного разу не мали оцінки нижчої ніж «добре», а частіше «відмінно», що виставляє делегат ФФУ перед кожним матчем. А ще приємніше нашим робітникам отримувати оцінку від футболістів та тренерського штабу. Особисто для мене, коли після гри В.Б.Шаран, підходячи до мене, каже «Леонідович! Поле просто «бомба»!» – це головна винагорода, яка надихає на подальшу роботу по поліпшенню якості наших полів.

-Багато вболівальників цікавить питання розмір футбольних полів КСК «Ніка», «Ніка+», «Олімп», їх освітлення та кількість місць на трибунах.
-Розміри наших полів відповідають рекомендованим нормам регламенту, а це 105х68 м. Освітлення – 1200 люкс. На КСК «Ніка» – 7000 місць, на «Ніка+» – 250, «На «Олімпі» – 2800.

-Чи наявний підігрів полів і його функціональність?
-На КСК «Ніка» встановлений підігрів, який знаходиться в робочому стані. Інколи виникають такі ситуації, коли із-за погодних умов ми не можемо забезпечити належну якість та виконати вимог регламенту щодо якості футбольного поля, тому доводиться вмикати підігрів. Чесно кажучи, то підігрів шкодить траві. Ми вмикаємо його не для того щоб трава себе почувала добре, а тільки тоді, коли є загроза здоров’ю футболістам, тобто поле занадто жорстке, підмерзле. Тому ми використовуємо підігрів рідко. Варто зазначити ще те, що це недешево, адже підігрів вмикається не за день до гри, щоб прогріти поле потрібно мінімум три тижні.

-Скільки працівників обслуговують футбольні поля і яка навантаженість на кожного з них?
-Футбольні поля обслуговує бригада в кількості 10 працівників на чолі з головним агрономом В.Флакеєм. Він в цьому році закінчив навчання в вищому навчальному закладі і гармонічно ввійшов в наш колектив. Фахівців із спеціальністю «агроном спортивних газонів» В Україні небагато. Я впевнений, що через кілька років колеги з інших клубів будуть звертатися до нього за консультаціями. Кожен працівник, що обслуговує наші футбольні поля, опанував необхідні навички для підтримання поля в функціональному стані, тому кожен з них в будь-який момент може замінити один одного.

-Чи є в планах в подальшому заміна електронного табло на КСК «Ніка» на більш сучасне?
-Вболівальники, мабуть, помічають як швидко змінюється інфраструктура клубу, багато побудовано та реконструйовано об’єктів за останній час. Все це має на своїй меті підготовку нашої команди та створення комфортних умов для вболівальників при перегляді футбольних матчів. Тому керівництво клубу вивчає питання заміни електронного табло на більш сучасне. Я впевнений, що найбільшим стимулом подальшого розвитку для них є заповнені трибуни.

-Ваші побажання на новорічні свята, команді, керівництву клубу, тренерському штабу та вболівальникам.
-Для мене футболісти, тренерський штаб, керівництво клубу та вболівальники – це одна велика сім’я. Бажаю всім здоров’я, приємних емоцій та терпіння. Хотілося щоб в новому році панували мир та злагода.

Офіційний сайт ФК “Олександрія”

 23 – загальна кількість переглядів, з них 1 перегляд (и, ів) сьогодні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.